För att få våra skandinaviska undervattensområden till dig – sjöar, floder och hav. Genom att göra de filmer som ännu inte har gjorts introducerar vi dig till sina mästare – gädda, lax och torsk – och till alla invånare i deras invecklade web.

Vårt mål är att sätta

Fisken i Fokus

Våra skandinaviska kalla vatten är unika.  Inom projektet Fisken i Fokus är ett av målen att bygga upp en bank av bilder, filmklipp och fakta, som kan användas till att öka kunskapen om våra fiskar och vattenmiljöer. 1500 timmar unikt råmaterial har hittills samlats in och katalogiserats. Genom att skapa lättillgänglig och inspirerande information om hur vattnens ekosystem fungerar, ökar möjligheten att bevara dem. Hittills har det – ur det insamlade materialet – producerats föredrag, seminarier, kortfilmer, informationsfilmer, TV-produktioner samt material för sociala medier. Projektet drivs av Ecofilm och möjliggörs både genom intäkter från produktioner och frivilliga insatser.

VÅR PLAN

Projektet Fisken i Fokus startade 2018 och sedan dess har vi samlat in stora mängder unika bilder som omvandlats till nya produkter.  Men varför gör vi detta?

Fisk

Fiskar är fascinerande djur. Fiskar är också mat, ekonomi och ekologi. Fiskar är helt enkelt viktiga varelser. Förstör vi våra akvatiska miljöer, förstör vi förutsättningarna för livet på jorden.

Utmaningar

Både världens och Skandinaviens fiskbestånd minskar i snabb takt. Överfiske, vattenkraft, utsläpp, plaster, övergödning, tjuvfiske och klimatförändringar hotar fiskarna. Få vet ens om att det sker, eftersom det sker under ytan.

Lösningar

Fisken i Fokus vill synliggöra livet under ytan. Med bilder vill vi skapa en relation till de alla djur som lever där och bidra till en förståelse varför de är så viktiga. Om vi dessutom visar i våra filmer vad man kan göra åt problemen - att det till och med kan finnas ganska enkla lösningar.

Förändringar

Världens vatten är i kris. Både allmänhet, företag och politiker måste hjälpas åt för att få till stånd förändringar. Ökad kunskap är första steget till förändring.

TEAM

Fisken i Fokus består av en fast redaktion, en grupp rådgivande experter samt frilansande fotografer och filmarbetare med olika specialiteter.
Fast redaktion
martin_team_pic_v1_cropped

Martin koordinerar fältarbetet, undersöker filmplatser och utvecklar nya lösningar för att fånga fisken på film.

Martin Falklind

Exekutiv Producent och Filmare
maria_team_pic_v1_cropped

Maria gör research, skriver manus och organiserar det praktiska arbetet med projektet.

Maria Ålander

Journalist och Producent
fif-team-anneli-2

Anneli håller i den långsiktiga strukturen av både projektet och Ecofilm AB. Hon ser till att ekonomi och kommunikation fungerar.

Anneli Romany Engström

Verksamhetsledare

Kontakta
oss

Följ filmproduktionen på Instagram och/eller Facebook

Har du exempel på vilda fiskar som kommit i kläm eller vill du visa smarta lösningar som gör att fiskar fått det bättre? Tveka inte att skriva till oss. Vi svarar så fort vi hinner.

    Du godkänner att ovanstående data lagras och överförs enligt webbplatsens sekretesspolicy