För att få våra skandinaviska undervattensområden till dig – sjöar, floder och hav. Genom att göra de filmer som ännu inte har gjorts introducerar vi dig till sina mästare – gädda, lax och torsk – och till alla invånare i deras invecklade web.

Fisken i Fokus
vill introducera dig till
LAXENS
GÄDDANS &
TORSKENS RIKEN
och till invånarna i denna komplexa värld
Vi vill ge dig MAGIN UNDER YTAN i våra skandinaviska älvar, sjöar och hav

Vårt mål är att sätta

Fisken i Fokus

Våra skandinaviska älvar, sjöar och hav är unika. Fisken i fokus  vill visa världen det  okända livet under ytan i våra kalla vatten.  Vi tänker berätta om de toppredatorer som upprätthåller balansen – laxen, gäddan och torsken – genom att fånga deras liv på film. Det är ett ständigt drama som utspelar sig där nere, mellan de som äter och de som ska ätas. Och det visar sig att en rubbad balans under ytan, påverkar även livet ovan ytan.

Våra fiskar och vatten Är I fara Du kan hjälpa dem genom att hålla dig informerad och stötta en organisation som värnar dem.

VÅR PLAN

Sommaren 2018 började våra fotografer och experter att jobba i åar, sjöar, våtmarker, längs kuster och i hav. Naturfilm tar tid och 2021 beräknar vi kunna visa Skandinaviens okända undervattensliv på TV och på andra plattformar. Men varför gör vi detta?

Fisk

Fiskar är fascinerande djur. Fiskar är också mat, ekonomi och ekologi. Fiskar är helt enkelt viktiga varelser. Förstör vi våra akvatiska miljöer, förstör vi förutsättningarna för livet på jorden.

Utmaningar

Både världens och Skandinaviens fiskbestånd minskar i snabb takt. Överfiske, vattenkraft, utsläpp, plaster, övergödning, tjuvfiske och klimatförändringar hotar fiskarna. Få vet ens om att det sker, eftersom det sker under ytan.

Lösningar

Fisken i Fokus vill synliggöra livet under ytan. Med bilder vill vi skapa en relation till de alla djur som lever där och bidra till en förståelse varför de är så viktiga. Om vi dessutom visar i våra filmer vad man kan göra åt problemen - att det till och med kan finnas ganska enkla lösningar.

Förändringar

Världens vatten är i kris. Både allmänhet, företag och politiker måste hjälpas åt för att få till stånd förändringar. Ökad kunskap är första steget till förändring.

TEAM

Fisken i fokus består av en fast reaktion, en grupp rådgivande experter samt duktiga frilansfotografer som har olika specialiteter. Alla vi i teamet har en passion för fiskar och vatten. Vi är dessutom övertygade om att Sverige och världen skulle tjäna på att sköta om denna resurs bättre.
Fast redaktion
martin_team_pic_v1_cropped

Martin koordinerar fältarbetet, undersöker filmplatser och utvecklar nya lösningar för att fånga fisken på film.

Martin Falklind

Exekutiv Producent och Filmare
maria_team_pic_v1_cropped

Maria gör research, skriver manus och organiserar det praktiska arbetet med projektet.

Maria Ålander

Journalist och Producent
fif-team-anneli-2

Anneli håller i den långsiktiga strukturen av både projektet och Ecofilm AB. Hon ser till att ekonomi och kommunikation fungerar.

Anneli Romany Engström

Verksamhetsledare
Filmfotografer och experter
Anders & Rita Lamberg-Strand

Detta norska par är fiskbiologer och är troligtvis de människor som har mött flest laxar öga mot öga I hela världen. De ägnar sina liv åt att räkna laxar i norska älvar, både genom att snorkla och genom att använda fjärrstyrda kameror. Nu ska deras fjärrkameror även fånga laxarnas förehavanden till projektet Fisken i Fokus.

Serge Dumont

Fransk filmare och forskare med grundvattensystem som huvudämne. Serge dyker med en så kallad rebreather och kan befinna sig under vattnet i timmar. Likt en gädda smyger han sig på sin måltavla och tålmodigt väntar han ut rätt tillfälle för att fånga objektet på bild.

Serge gör egna filmer för både tysk och fransk TV, men kommer nu också vara svenska Fisken i Fokus behjälplig.

Rolf Nylinder

Kreativ äventyrare och filmare som riktar kameran mot såväl mot sportfiske, natur och fiskar som mot snowboard och skidåkning. Rolf är en multikonstnär med meriter inom både isskulptur och teckning och hans konstnärskap ger avtryck i hans filmer genom en kombination av lågmält vemod och dramatiska detaljer.

Ingemar Näslund

En erfaren forskare och fiskexpert med förvaltning de nordliga ekosystemen som huvudområde. Ingemar är också en skicklig fotograf och författare med flera böcker på sitt samvete. Men främst är han en klok och mycket kunnig person.

Tobias Dahlin

En duktig undervattensfotograf som tagit steget från stillbild till film. Till vardags är Tobias mattelärare, men så snart skolan är slut, dyker han ner under ytan – vinter som sommar.
Tobias har gett ut flera vackra böcker om svenska undervattensvärldar.

Candamo Film

Candamo Film består av tre engagerade medarbetare som under många år verkat för att berätta starka historier som berör. Deras erfarenhet och kunskap inom TV-produktion gör dom till en viktig pusselbit i projektet Fisken i Fokus. Med dokumentär- och reklamfilm som främsta sysselsättning har musik, natur, historia och ett socialt engagemang präglat deras projekt genom åren.

Espen Rekdal

Mästerfilmare i undervattensvärlden och uppfinnare av specialkameror. Espen bor när havet i Bergen och har koll på de flesta av de varelser som bebor kalla hav. Espen jobbar för BBC:s Blue Planet och har en fantastisk förmåga att de bilder som inte borde gå att ta. Det är en ära att få ha honom och hans bilder med i Fisken i Fokus.

Magnus Lundgren

Svensk dykare, fotograf och entreprenör. Magnus har hela världen som arbetsplats och kommer att förse Fisken i Fokus både med spännande filmmaterial från olika håll och med specialkamerautrustning.
Magnus var involverad i det stora Nat-geo projektet WIld Wonders of Europe och vi vet att han kan leverera bilder med exceptionell kvalitet.

Christina Karliczek-Skoglund

Erfaren dykare och naturfotograf med en tysk-holländsk-polsk-svensk bakgrund. Christina har en bred kunskap om olika kameror och tekniker och är dessutom certifierad Phantom Flex-fotograf. Hon har jobbat med många olika europeiska TV-kanaler och arbetar fram sina egna historier. Just nu håller hon på med en egen film om nordliga hajar, men kommer också lägga tid på att fånga den biologiska mångfalden i nordliga vatten för Fisken i Fokus.

Patty & Catherine Sa

Två multitalanger till systrar som är grafiska formgivare och IT-expetrer. De har taiwanesiskt-kanadensiskt ursprung och har hela världen som sin arbetsplats. Patty och Catherine har specialiserat sig på företag och projekt som vill förändra världen till det bättre och de är hjärnorna bakom både Fisken i Fokus och Ecofilms grafiska profil.

Ingemar Alenäs

Ingemar Alenäs har ett förflutet som kommunekolog i Falkenberg kommun, där hans främsta gärning var att få till stånd rivningen av kraftverket i Hertingforsen. Nu är han pensionär och har dedikerat en stor del av sin tid åt att hjälpa fiskar i nöd. Han är speciellt passionerad när det gäller vandrande fiskar som inte kan nå sina lekområden.

Johan Falklind

Ung och ambitiös filmfotograf och redigerare med inriktning på dokumentär och spelfilm. Johan kommer främst att vara fokuserad på att skapa det bakom-material som kommer höra till projektet.

Atte Henriksson

Atte Henriksson är en finlandssvensk naturfilmare som har varit involverad i naturfilmsbranschen sedan barnsben då hans far tog med honom i fält och skolade honom inom både teknik och etik.
Atte har filmat i många olika länder, allt från Tanzania till Island men har sitt största kunnande inom nordisk natur.
De senaste fyra åren har han jobbat i Estland där han skildrade den estniska naturen genom älgens perspektiv i en dokumentärfilm för biografer. Filmen hade premiär 2018 med rekordmånga tittare.

.

Hans Berggren

Hans Berggren är i grunden limnolog som efter ett 20-tal år som miljövårdare övergått till att på heltid ägna sig åt natur- och miljöfilmande. Hans specialitet är Makro- och mikrofilmning. Han arbetade under ett antal år som frilansfilmare för “Mitt i Naturen” och har producerat ett flertal filmer för bl.a. SVT.

Kontakta
oss

Följ filmproduktionen på Instagram och/eller Facebook

Har du exempel på vilda fiskar som kommit i kläm eller vill du visa smarta lösningar som gör att fiskar fått det bättre? Tveka inte att skriva till oss. Vi svarar så fort vi hinner.

    Du godkänner att ovanstående data lagras och överförs enligt webbplatsens sekretesspolicy